;

Logisch! logopedisch expertisecentrum bestaat 5 jaar!

Eind 2015 sloegen vijf logopedistes de handen ineen en maakten plannen voor de oprichting van een eigenzinnig logopedisch expertisecentrum. Het centrum had door de achtergrond en ervaring van de logopedistes meteen een heel mooie breedte in kennis en kunde. Twee logopedistes werkten in het reguliere logopedische veld. Twee anderen werkten samen met hen in een reguliere praktijk en bij Leekerweide. En één logopediste volledig met en voor mensen met een bijzondere zorgvraag.

Januari 2016 is Logisch! logopedisch expertisecentrum van start gegaan en niemand spreekt meer over reguliere praktijk of logopedie voor mensen met een bijzondere zorgvraag. Bij Logisch! kan iedereen terecht die een vraag heeft op het gebied van stem, spraak, taal, communicatie, gehoor, slikken of sensorische informatieverwerking. Jong, oud, met of zonder beperking. Punt.

Nu, vijf jaar later, is Logisch! te vinden op verschillende plaatsen in Westfriesland: Wognum, Hoorn, Enkhuizen, Hoogkarspel. Ook biedt Logisch! ondersteuning op scholen, doet zij screenings op verzoek of biedt trainingen aan professionals en ouders met kinderen met taal/spraakproblematieken. In het team is bijna het hele scala aan logopedische kennis en kunde aanwezig. Naast de allround kennis hebben Ine, Linda, Tanya, Ivonne, Gerie en Marin ook volop expertise in verschillende specialismen zoals preverbale logopedie, Oro-myofunctionele therapie (OMFT), Totale Communicatie, stotteren, autisme en communicatie, sensorische informatieverwerking, schisisbehandeling, eet/slikproblematiek bij volwassenen en ouderen.

 

Van links naar rechts: Gerie, Ivonne, Marin, Tanya, Ine en Linda

 

Verbonden maar zelfstandig

Logisch! is opgericht met de ruggensteun van LeekerweideGroep, nu WilgaerdenLeekerweideGroep (WLG) en is één van de labels van deze organisatie. Maar Logisch! is een zelfstandig logopedisch centrum met een eigen en heel divers cliëntenbestand en praktijken/locaties door de regio heen. Logisch! werkt samen met de professionals van WLG en daarbuiten: tandartsen, orthodontisten, medisch specialisten zoals KNO-artsen/oncologen, fysio-/ergotherapeuten, onderwijsprofessionals en anderen die bij de cliënt betrokken zijn.

 

Lichtheid

Een eerste lustrum/vijfjarig bestaan is reden voor een feestje en dat past helemaal bij Logisch!. Communiceren is uiting geven aan wie je bent en hoe je contact maakt met anderen. Wanneer dat niet zo verloopt als je zou willen, is dat frustrerend en moeilijk voor de cliënt. Logopedische sessies betekenen hard werken voor hem of haar. Maar dat wil niet zeggen dat de sfeer zwaar moet zijn. Positiviteit en lichtheid en plezier in het contact maken kenmerken de aanpak van Logisch!. Wanneer dat nodig is, wordt naar een bijzondere invalshoek gezocht om de therapie licht maar doeltreffend te maken. Dat levert ook weer bijzondere samenwerkingen op. Bijvoorbeeld de dierondersteunde therapie.

 

Divers

Zo zoekt Logisch! steeds naar hoe de ondersteuning zo prettig én effectief mogelijk geboden kan worden. Via muziek, dieren of door juist ook de naasten bij de therapie te betrekken. Totale Communicatie richt zich op het inzetten van alle manieren waarop gecommuniceerd kan worden: aanraking, beeldtaal, gebarentaal. De Hanen® Oudercursus 'Praten doe je met z’n tweeën' geeft ouders van kinderen met een taalachterstand inzicht en handreikingen hoe zij hun kinderen kunnen helpen te communiceren. Training en workshops geven onderwijzers of andere professionals inzichten en hulpmiddelen om bijvoorbeeld meertalige kinderen beter te ondersteunen.

 

Groei

Logisch! is in de afgelopen vijf jaar flink gegroeid. De behoefte aan logopedische ondersteuning in de regio bij zowel jong als oud is groot. Het team is dan ook al uitgebreid met logopediste Marin. Maar er is voldoende ruimte voor nóg een collega! Het zou fijn zijn om een nieuwe collega in het team te kunnen begroeten, bijvoorbeeld iemand die een speciaal plekje in het hart heeft voor de groeiende groep oudere cliënten van Logisch!. Maar daarover valt te praten. Een nieuwe collega is zeer welkom en -bonus!- hij of zij kan gelijk het jubileum meevieren met de groep!

 

Bloei

Want dat gaat Logisch! dit jaar doen: feestvieren. Vieren dat het vak zo ontzettend leuk is en een bijdrage kan leveren aan het makkelijker en fijner maken van de levens van cliënten. Vieren dat er al vijf jaar lang een ontzettend leuk samenwerkingsverband is tussen de collega’s, de cliënten en met andere zorgprofessionals. Dat vieren doet Logisch! dan ook samen met hen. Want wie jarig is, trakteert! Cliënten en relaties ontvangen binnenkort post van Logisch!, waarin een kleine attentie, met bloeipotentie. Logisch! gaat voor nog heel veel meer zonnige jaren.

 

Meer weten over Logisch! ? Kijk dan op onze website www.logischcentrum.nl
Maar we vertellen ook graag over onze diensten en onze cliënten. Mail naar
info@logischcentrum.nl of bel naar 0229 - 57 64 32.

 

Met vriendelijke groet,

Ivonne, Gerie, Ine, Tanya, Linda en Marin